Zubni most: indikacije, vrste, cijene

Odsutnost jednog ili više zuba dovodi do komplikacija u radu denticije i cijelog organizma u cjelini. Osim što remeti estetiku i nelagodu tijekom osmijeha, nedostaci uzrokuju pomak zubnog niza, povećanje opterećenja tijekom žvakanja, gubitak i atrofiju kosti, abraziju cakline, kao i probleme s probavnim sustavom. Liječnici preporučuju restorativnu obnovu odmah nakon gubitka. Učinkovito i pristupačno rješenje je zubni most koji se može postaviti kako bi se nadomjestio jedan ili više zuba.

Most na zubima monolitna je ortopedska konstrukcija, stvorena prema individualnom dojmu kako bi nadomjestila izgubljene elemente. Učvršćen je na susjedne zube i zahtijeva nekoliko točaka sidrišta. Na primjer, u nedostatku 2 elementa, ugrađuje se na 3 zuba. Općenito, sastoji se od visećeg luka i krunica. Konstrukcije se dijele ovisno o materijalu, vrsti, načinu pričvršćivanja, roku valjanosti.

Faze stvaranja i instalacije

1. Prije nego protetiku terapeut pripremi zube i desni – procjenjuje se stanje usne šupljine, vrši se čišćenje uz uklanjanje čvrstih naslaga, liječe se patologije i provodi se depulpacija prema indikacijama.
2. Kirurška priprema uključuje uklanjanje zuba koji se ne mogu liječiti (teško razaranje, ljuljanje u rupi, parodontitis, ciste), plastičnu kirurgiju desni u slučaju njegove hipertrofije. Ako je potrebno ukloniti zube ili njihove uništene dijelove, datum početka daljnjeg rada odgađa se za četiri tjedna ili do potpunog izlječenja, s izuzetkom jednostepene implantacije.
3. Odvojeno, za masovnu protetiku može biti potrebno ortodontsko liječenje – ugradnja aparatića, ploča za ispravljanje okluzije i ispravan položaj zuba.
4. Početne konzultacije s ortopedom obuhvaćaju ortopantogram, pomoću kojeg se utvrđuje varijanta budućeg mosta, broj krunica, potreba za depulpacijom potpornih elemenata i uklanjanjem uništenog korijena. Liječnik će se s pacijentom složiti s opcijom koja je optimalna u estetskom i cjenovnom smislu.
5. Priprema potpornih jedinica – depulpacija, punjenje kanala korijena, brtvljenje dentina.
6. Jačanje nosača ugradnjom metalnih ili keramičkih umetaka, igala.
7. Stvaranje silikonskih otisaka koji se prenose zubnom tehniku u laboratoriju. Vrijeme izrade traje 7 – 14 dana. Kako bi održao estetiku, liječnik može postaviti privremene plastične zubne mostove.
8. Ugradnja gotovog proizvoda, korekcija u slučaju odstupanja i fiksacija kompozitnim cementom.

Vrste proteza

Materijali za zubne mostove razlikuju se po performansama, indikacijama i cijenama. Liječnik daje preporuke na temelju prirode problema i kontraindikacija. Konačna odluka ostaje na pacijentu.

Metalne konstrukcije

Proizvedeno lijevanjem i žigosanjem. Početna sirovina je zlato, kobalt, nikal, krom odvojeno ili u obliku smjese dva ili više metala. Poželjne su čvrste strukture. Mogu izdržati ekstremne sile žvakanja, imaju precizne anatomske oblike i dug vijek trajanja. Metalni mostovi za zube imaju najmanji broj kontraindikacija, a njihova glavna prednost je najniža cijena od svih izvedbi (s izuzetkom elemenata od plemenitih metala). Među nedostacima su niska estetika, metalni okus u nekim materijalima, oksidacija zastarjelih elemenata.

Sinterirane strukture

Ovi zubni mostovi spajaju praktičnost i estetiku. Metalna baza prekrivena je keramičkim slojem u boji prirodnih zuba. Proizvodnja mostova slična je proizvodnji pojedinačnih krunica. Liječnik može staviti metalne umetke i implantate (u ovom slučaju proteza se može postaviti bez potpore na susjedne elemente). Vijek trajanja – od 7 godina. Pogodno za sve zube, uključujući i prednje.

Nedostaci:

• nedovoljna estetika u području vrata zbog zamračenja desni na spoju i nedostatka transparentnosti na rubu;
• brušenje velike količine tkiva zbog debljine stijenki krune;
• obavezna depulpacija.

Cijena gradnje određena je brojem elemenata. Što ih je više u protezi, niža je cijena jedne jedinice.

Implantati

U nedostatku tri ili više zubnih elemenata zaredom, ugrađuju se implantati za fiksiranje zubnog mosta. Krune se često izrađuju od kermeta. Varijanta se odlikuje pouzdanošću, dugim vijekom trajanja (implantati imaju doživotno jamstvo). Za atrofiju kostiju može biti potrebno podizanje sinusa.

Metal-plastika

Konstrukcije od plastike na metalnom okviru preporučuju se za privremeno nošenje tijekom izrade stalnog mosta, njegovog popravka, kao i za navikavanje na strukturu u ustima. Nemaju dovoljnu estetiku, praktičnost i trajnost. Vijek trajanja – 2 – 3 godine. Zbog alkalnog okruženja u ustima, plastika postaje žuta, tamni i može se raspasti. Instaliraju se češće u zoni osmijeha. Cijena izgradnje je minimalna.

Cirkoni

Metoda restauracije s najprirodnijim vizualnim učinkom zbog prozirnosti ruba krune poput pravog zuba. Takvi su mostovi izdržljiviji u usporedbi s kermetima i imaju dugi vijek trajanja do 20 godina. Računalna simulacija omogućuje visoko precizno uklapanje u pacijentovu denticiju. Pogreške su minimalne, što je važno pri obnavljanju velikog broja izgubljenih elemenata. Ovim pristupom opterećenje čeljusno-temporalnog zgloba bit će ravnomjerno. Ugradnja na 3 zuba dopuštena je ako se radi o žvakaćim kutnjacima i pretkutnjacima (svaki slučaj zahtijeva individualnu konzultaciju liječnika).

Indikacije

Preporuča se ugradnja konstrukcije u sljedećim slučajevima:
• defekti zuba (značajno uništenje ili odsutnost elemenata);
• obnavljanje čipsa, pukotina, zamračivanja;
• potpora i zaštita elemenata od uništenja velikim pečatom;
• fluoroza.

Kontraindikacije:

• pokretljivost s parodontopatijom;
• alergijske reakcije na materijale;
• parodontalna bolest;
• abnormalni ugriz;
• bruksizam.

Moguće komplikacije

Unatoč prednostima zubnih mostova, ako se ne poštuje tehnologija i krše pravila pripreme, mogu se pojaviti nuspojave:

• upala pulpe;
• otpuštanje ili lomljenje upornog zuba;
• smanjenje kostiju;
• abrazija zdravih zuba antagonista;
• alergija;
• promjena zagriza.

Odmah se trebate obratiti liječniku ako osjetite bilo kakve neugodne osjećaje: bol, peckanje, neugodan okus, ljuljanje strukture. Što se prije tretman provede, veće su šanse za očuvanje zdravlja preostalih zuba.

Higijenska njega

Za dugotrajnu uporabu zubnog mosta i krunica potrebno je redovito održavanje. Liječnici preporučuju pranje zubi dva puta dnevno irigatorom. Zubni konac koristi se s oprezom, samo u vodoravnim pokretima. Svakih šest mjeseci stručno čišćenje i praćenje stanja usne šupljine obavlja stomatolog. Ograničenja u prehrani nameću se – ne možete gristi orahe i drugu čvrstu hranu, jesti jako hladnu ili vruću, viskoznu i ljepljivu hranu. Upala desni zahtijeva hitno liječenje, jer takve bolesti najčešće uzrokuju gubitak zuba, uključujući i one skrivene ispod krunica.

Objavljeno dana