Kako odviknuti bebu od hranjenja po noći?

Obično se već za šest mjeseci, kada počinje prvo hranjenje, postavlja pitanje konačnog odustajanja od noćnog hranjenja. Jedan od ključnih faktora koji dovodi mame do ove misli je nagomilani umor, osobito ako je beba dojena i spava u istom krevetu s vama provodeći većinu noći s bradavicom u usnama.

Također se događa da se s odrastanjem nekad mirna beba počne buditi noću svakih pola sata, zaspati tek nakon što se prikvači za prsa. Vaši pokušaji da mlijeko zamijenite vodom ne rješavaju problem, a dijete vas uvijek iznova traži, umarajući se i ne dopuštajući cijeloj obitelji da se odmori.

Zašto se to događa i kako odviknuti bebu od buđenja noću?

Odgovor na pitanje ovisi o različitim čimbenicima – dobi djeteta, povećanju tjelesne težine, režimu dana, mjestu spavanja, načinu hranjenja, sposobnosti da sami zaspimo itd. Pokušajmo ih sve rastaviti.

Dakle, noćno hranjenje u 3 sata, ako se pridržavate rasporeda, obično nestaje već u prvom mjesecu djetetova života (ili uopće ne). U slučaju dobrog povećanja tjelesne težine, ne vrijedi namjerno buditi dijete na sat radi dodatnog hranjenja. Ovaj pristup je također relevantan za hranjenje na zahtjev. Dijete može spavati 4 sata zaredom ako je proces hranjenja pravilno organiziran. Što to znači?

Prvo, na zahtjev ne znači stavljanje novorođenčeta na dojke pri najmanjem nezadovoljstvu. Hranjenje ne smije trajati dulje od 15-20 minuta, osim kad je beba slaba ili ima zdravstvene probleme. Morat ćete naučiti razumjeti kada vaša beba koristi dojku kao bradavicu, a kada je koristi za hranu.

Drugo, čak i noću, dijete mora razlikovati procese prehrane i odmora. Ako tijekom hranjenja uključite prigušeno noćno svjetlo, beba će razviti povezanost unosa hrane s dnevnim satima.

Treće, vaš je zadatak naučiti bebu da sama zaspi (ne u naručju i ne s dojkom / bočicom u ustima) do trenutka prelaska na dnevnu rutinu za odrasle. Čak i ako postoji ritual pjevanja uspavanke noću ili čitanja bajke, beba bi trebala ostati u krevetu sama i zaspati bez vaše daljnje pomoći.

Konačno, u prostoriji u kojoj dijete spava potrebno je održavati ugodnu mikroklimu. Izbjegavajte prekomjernu toplinu i obavezno prozračite sobu prije spavanja; koristiti ovlaživač zraka tijekom sezone grijanja. Trebate osigurati maksimalnu tamu noću zavjesama ili dodatnim zavjesama za zidove krevetića; ako prozori vaše spavaće sobe gledaju na cestu, uključite šum ili tihe umirujuće melodije koje prigušuju zvukove s ulice.

Hranjenje u 12 sati i noćni zalogaji na zahtjev mogu trajati do 1,5 godine ili više. Trebamo li dijete nasilno odviknuti ili nastaviti hraniti?

Mišljenja stručnjaka o ovom pitanju se razlikuju. Neki savjetuju da ostavite 1 noćnu hranu između večernjih i jutarnjih obroka najmanje 2 godine. Drugi vjeruju da je dijete već u dobi od 6-9 mjeseci spremno oprostiti se od noćnog hranjenja, te ga treba odviknuti od te navike. Najispravnija taktika je usredotočiti se ne samo na zdravlje i dob djeteta, već i na stanje majke. Čak i ako imate želju ustajati noću sa svojim djetetom što je dulje moguće, ali istodobno će vam san oduzeti posljednju snagu, takve namjere neće biti od koristi.

Kada možete odviknuti bebu od noćnog hranjenja?

Izbjegavanje noćnog hranjenja moguće je ako:

– beba ima najmanje 6-9 mjeseci
– dijete jede tijekom dana i dobro napreduje
– beba se rijetko budi ili spava do jutra
– jede manje za noćne obroke nego prije
– beba koristi vašu dojku kao bradavicu
– Kad se dijete probudi, brzo se smiri i zaspi

Ne biste trebali pokušavati odviknuti svoju bebu od noćnog hranjenja kada:

– da ima manje od 6 mjeseci
– dijete se loše osjeća (nicanje zuba)
– beba jede malo ili se ne deblja dovoljno tijekom dana
– imate snage i beba želi mali dio majčinog mlijeka nakon navršene jedne godine

Osnovna pravila: kako odviknuti bebu od noćnog hranjenja

Prvo morate izgraditi kompetentan režim dana djeteta. Rutina bi trebala uključivati ​​ne samo pravovremenu prehranu, već i tjelesnu aktivnost, šetnju barem 1 sat po prikladnom vremenu, zabavne i poučne igre, komunikaciju s članovima obitelji. Istodobno, pokušajte smanjiti aktivnost bebe prije odlaska u krevet, sprječavajući je od prekomjernog rada i pretjeranog uzbuđenja. Kupka sa soli i kapljicom aromatičnog ulja prilično opušta (u nedostatku alergijske reakcije).

Zadnje hranjenje prije spavanja trebalo bi biti hranjivo (na primjer, kaša), inače će beba vrlo brzo osjetiti glad i probuditi se. Nakon večere ne stavljajte bebu u krevet odmah, već razgovarajte s njim, pjevajte uspavanku, gladite leđa, gledajte u mračno dvorište izvan prozora – sve što želite spriječiti da beba formira dojku / bočicu = spavajte. Lakše je onima čije dijete spava s lutkom, iako će je nakon godinu ili pol godine također morati napustiti.

Posebno je važno da beba zna zaspati sama, u protivnom ćete je teško odviknuti bez grudi ili bočice. Počnite postupno smanjivati ​​broj noćnih hranjenja raznim trikovima: skratite vrijeme hranjenja, pripremite manje koncentriranu formulu, ponudite vodu u šalici umjesto mlijeka.

Ako do godine dana kontakt s majkom bude pravilno uspostavljen, dijete tijekom dana prima dovoljno tjelesne i verbalne komunikacije, spava odvojeno od vas (ili nema pristup vašim dojkama kada spavaju zajedno), ne boji se ostati sama u sobi, ne povezuje dojku i bočicu sa sedativom, zaspi bez dugotrajne mučnine, a ne na rukama, bit će moguće pobjeći od noćnog hranjenja u roku od nekoliko tjedana. U drugim slučajevima proces može potrajati mjesecima, ali vaše će strpljenje definitivno uspjeti.

Važno je razumjeti: glad nije uvijek uzrok noćnog buđenja. Dijete ne spava kad je vruće ili mu je hladno, probude ga glasni zvukovi ili je ujutro u prostoriji presvijetlo. Naprotiv, nakon godinu dana može razviti strah od mraka. Stoga je prije svega potrebno saznati uzrok nelagode. Bez otvaranja zastora, pokušajte upaliti noćno svjetlo koje se nakon nekog vremena automatski gasi; staviti glazbenu igračku sa senzorom pokreta i zvuka u krevetić; stavite rubac s mirisom mlijeka na uzglavlje kreveta. Ne bježite bebi pri prvom plač, pričekajte malo, možda će sama zaspati.

Eksperiment: dopustite tati da dođe neko vrijeme k djetetu: ponekad to pomogne, jer beba drugačije reagira na osobu s kojom je manje vjerojatno da će doći u kontakt. Zaspati u naručju ili kad ste bolesni od kretanja također ukazuje na to da dijete ne želi jesti – možda nema dovoljno komunikacije s vama. Konačno, važno je svakodnevno spavanje: ne smije biti pretjerano dugo i kasno.

Psiholozi snažno ne savjetuju odvikavanje od hrane noću, ostavljanje uplakane bebe i prkosan izlazak iz sobe. Vjeruje se da bi mama trebala ostati blizu dok se ne smiri. Međutim, kao što znate, vaše dijete nikada neće dobiti dovoljno vaše pažnje. A ponekad bebu samo treba ostaviti na miru kako bi brzo došla k svijesti. Nažalost, nema lakih rješenja. Ako naučite razumjeti dijete i njegove potrebe, izračunati svoju snagu, biti strpljivi i dosljedni, ne bojte se eksperimentirati i pravodobno se obratiti liječnicima i drugim stručnjacima, rezultat vaših napora nadmašit će sva očekivanja, a vi možete odviknite svoju bebu od noćnog hranjenja.

Želimo vam puno uspjeha i sretno, samo dosljedno ponašanje dovodi do cilja.

Za sve mame koje kupuju putem interneta imamo malo iznenađenje, posjetite web trgovinu Pčelica i zgrabite 10% popusta a vašu kupovinu tako da se ptijavite ns njihov newsletter.

Objavljeno dana