Zubni plak

Zubni plak čine mekane naslage na zubima koje se sastoje od bakterija i proizvoda njihovog metabolizma. Ove naslage omogućuju preživljavanje i razmnožavanje mnogim vrstama bakterija koje proizvodima svojeg metabolizma uzrokuju oštećenja tvrdih zubnih tkiva i parodonta. Zubni plak svoj razvoj počinje kao pelikula – tanki sloj ljepljivih glikoproteina koji se iz sline talože na površinu zuba. Već 10-20 minuta nakon potpunog mehaničkog čišćenja (četkanja) zubne površine, na njoj se stvara pelikula koja u ovoj početnoj fazi još ne sadrži bakterije. Međutim, ona predstavlja pogodno tlo za naseljavanje bakterija koje su normalni stanovnici usne šupljine. Bakterije se ubrzo nasele na hranjivu površinu čime počinje razvoj zubnog plaka. Množenjem bakterija nastaju povoljni uvjeti za naseljavanje novih vrsta, jer novopridošlim vrstama bakterija pogoduju proizvodi metabolizma bakterija koje su se naselile ranije. Tako nastaje složena životna zajednica od više stotina vrsta bakterija koje nastavljaju odlagati različite kemijske spojeve čime se povećava količina zubnog plaka i omogućuje naseljavanje novih bakterija te množenje postojećih. U zrelom zubnom plaku bakterije čvrsto prianjaju uz zub i zaštićene su od otplavljivanja slinom te imunoloških mehanizama.

Bakterije u plaku intenzivno koriste šećere koji se unose hranom i pićem, a proizvodima svojeg metabolizma uzrokuju oštećenje zuba i parodontnih tkiva. Za oštećenje zuba su odgovorne kiseline koje demineraliziraju tvrda zubna tkiva i dovode do karijesa. Parodontna tkiva oštećuju različiti bakterijski toksini koji uzrokuju upalu u gingivi i parodontu – gingivitis i parodontitis.Normalna i nesmetana funkcija usta (žvakanje, govor) otežava stvaranje i nakupljanje zubnog plaka jer pomicanjem jezika, obraza i usnica dolazi do prirodnog čišćenja zubnih površina. U slučaju poremećene funkcije, primjerice otežanog žvakanja zbog bolnog zuba, izostaje ovo prirodno čišćenje pa je i nakupljanje plaka veće. Na zubima također postoje mjesta koja nisu dostupna prirodnom čišćenju – to su uski prostori ispod mjesta gdje se dodiruju susjedni zubi s kojih se plak teže uklanja. U slučaju slabije oralne higijene ta su mjesta osobito podložna nakupljanju plaka i nastanku karijesa.

Zubni plak čvrsto prianja uz zub i nije ga moguće odstraniti ispiranjem već jedino mehaničkim čišćenjem – četkanjem četkicom i zubnom pastom. Temeljitim čišćenjem plak se može u potpunosti ukloniti sa zubne površine, međutim već nakon desetak minuta će se stvoriti nova pelikula i time ponovno počinje novi ciklus stvaranja i sazrijevanja zubnog plaka. Razvoj plaka donekle je moguće usporiti korištenjem antiseptičkih tekućina nakon četkanja zubi, ali njegovo nastajanje nije moguće spriječiti. Stoga je u prevenciji bolesti zuba i parodonta od presudne važnosti mehaničko uklanjanje plaka četkanjem i korištenjem zubnog konca. Antiseptičke tekućine za ispiranje, iako korisne, samo su dopuna mehaničkoj higijeni i ne mogu je zamijeniti.

Zubni plak koji se duže vremena ne ukloni s površine zuba počinje upijati minerale iz sline i pretvara se u zubni kamenac. Zubni kamenac u dubljim slojevima ne sadržava žive bakterije, ali je njegova površina izuzetno pogodna za naseljavanje bakterija i razvoj novih količina zubnog plaka. Ova tvrda naslaga se ne može ukloniti svakodnevnim mjerama oralne higijene, pa se za skidanje zubnog kamenca koriste posebni zvučni ili ultrazvučni instrumenti. Oni pomoću finih vibracija razbijaju tvrdu strukturu kamenca i omogućuju učinkovito uklanjanje.