Oralna higijena

Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zubi i parodonta. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj svih mjera oralne higijene je jednostavan: ukloniti što više plaka i odgoditi njegovo ponovno stvaranje kroz što dulje vremensko razdoblje. Sredstva kojima se to postiže su:
Zubna četkica

Četkanje zubnom četkicom uz upotrebu paste osnovna je i neizostavna tehnika kontrole plaka. Na tržištu su dostupne zubne četkice najrazličitijih oblika i konstrukcija, a proizvođači nas redovito uvjeravaju da je baš njihova četkica najbolja. Koja je onda doista najbolja? Odgovor je neočekivano jednostavan: ona s kojom možemo temeljito očistiti što veći broj zubnih površina. To znači da je za učinkovitost četkice važno da njome možemo pristupiti do svih zubi i temeljito ih iščetkati sa svih strana. Zato četkica mora biti prikladnih dimenzija (prevelika četkica ne može doprijeti do svih stražnjih zubi) i takvog oblika koji joj ne ograničava upotrebljivost. Četkice s velikim i glomaznim glavama neobičnih oblika nisu dobre jer imaju smanjenu „sposobnost manevriranja“ koja je ključna za učinkovito čišćenje. Dakle, kvaliteta četkice nije u broju glava, mnogobrojnim različitim smjerovima vlakana ili neobičnom dizajnu nego u činjenici koliko učinkovito njome možemo rukovati. Sve ostalo su marketinški trikovi koji uglavnom nemaju utjecaja na učinkovitost četkanja. Pod uvjetom da se pravilno koristi, najobičnija četkica jednostavnog i neuglednog dizajna može biti znatno učinkovitija od četkice s mnogo različitih vrsta vlakana, gumica, koja još k tome može imati različite neobične oblike glave. Štoviše, velik broj takvih elemenata i neobična konstrukcija četkice često može ometati i otežavati učinkovito četkanje.
Postoji velik broj različitih preporuka o tehnikama četkanja zubi i „pravila“ koja treba slijediti da bi četkanje bilo što učinkovitije. Neke od tih preporuka navode redoslijed kojim bi trebalo četkati pojedine zubne plohe, a neke određuju vrijeme potrebno za učinkovito četkanje – poznato pravilo o tri minute. Zapravo je potpuno svejedno kojim ćemo redoslijedom četkati pojedine plohe zuba – bitno je da ih sve (točnije, sve dostupne) što temeljitije iščetkamo. Također, pravilo koje „propisuje“ optimalno vrijeme četkanja od tri minute ne doprinosi znatno kvaliteti oralne higijene – jedna do dvije minute pravilnog četkanja mogu biti daleko učinkovitije nego tri minute nepravilnog „ribanja“ koje čak može biti i štetno. Trajanje četkanja stoga nema neku fiksnu vrijednost, već ono jednostavno ovisi o vremenu potrebnom da se dobro iščetkaju sve plohe zuba. Propisane tri minute predstavljaju samo orijentacijsku vrijednost, to je vrijeme koje je otprilike potrebno da se temeljito očiste sve plohe zubi.

Pravilno četkanje treba omogućiti što temeljitije čišćenje plaka, a pritom ne smije ozljeđivati gingivu. Posebno je važno dobro očetkati područje samog zubnog vrata, a vlaknima četkice djelomično doprijeti i u prostore između zubi (tzv. interdentalne prostore). Da bi se to postiglo, vlakna četkice postavljaju se pod kutom od 45 stupnjeva prema vanjskoj plohi zuba i laganim vibrirajućim ili kružnim pokretima pomiču po cijeloj plohi. Na isti se način četkaju unutarnje (jezične i nepčane) plohe zubi. Za učinkovito uklanjanje plaka važno je četkati sistematično. Primjerice: počinjemo od vanjske plohe zadnjeg kutnjaka u donjoj čeljusti s lijeve strane. Potom četkamo sve vanjske plohe zubi donje čeljusti tako da četkicu pomičemo na susjedne zube, sve do zadnjeg kutnjaka s desne strane. Time smo očistili vanjske plohe svih zubi u donjoj čeljusti. Isti princip primijenimo na unutarnje (jezične) plohe, a potom i na žvačne plohe. Time smo očistili sve zube donje čeljusti. Preostala je još gornja čeljust u kojoj zube četkamo četkamo na isti način. Razumljivo je da četkanje možemo početi s bilo kojom plohom i u bilo kojoj čeljusti. Redoslijed kojim četkamo pojedine plohe je potpuno nebitan, važno je jedino da sistematičnim četkanjem ne preskočimo pojedinu plohu ili čak cijeli zub. Ovo je zapravo najčešća pogreška pri četkanju – ljudi su skloni četkati zube nasumično i bez nekog reda. Pritom preskaču sa zuba na zub, nejednoliko i nedovoljno očetkaju pojedine plohe, a neke zube čak i preskoče. U biti, ovakvim nasumičnom četkanjem najčešće se stalno preskaču isti zubi – dešnjaci su skloni izostaviti desne stražnje zube, a ljevaci lijeve (jer i jedni i drugi nesvjesno preferiraju četkanje suprotne strane). Stoga se na tim „preskočenim“ zubima nakuplja plak u dovoljnoj količini da uzrokuje karijes ili parodontne bolesti.

Učestalost četkanja također je predmet različitih preporuka. Neki autori preporučaju četkanje triput dnevno, neki naglašavaju važnost četkanja nakon svakog obroka, a neki pak smatraju da je za optimalnu kontrolu plaka dovoljno četkanje samo dvaput dnevno (ujutro i navečer). Koliko često treba četkati? Iako je četkanje nakon svakog obroka poželjno jer uklanja ostatke hrane, ono nije nužno za kontrolu plaka. Plak se doduše formira vrlo brzo nakon četkanja, ali za njegovo sazrijevanje i štetno djelovanje potrebno je nekoliko dana. Stoga je četkanje dvaput dnevno (ujutro i navečer) sasvim dovoljno za kontrolu plaka, pod uvjetom da je dovoljno temeljito. Dakako da je u taj osnovni i minimalni režim četkanja moguće prema potrebi ubaciti dodatno četkanje nakon obroka.
Osim običnih četkica, na tržištu postoje i električne četkice. Te četkice koriste različite mehanizme u svrhu što temeljitijeg uklanjanja plaka. One najjednostavnije imaju glavu koja rotirajućim ili vibrirajućim pokretima nadopunjuje klasične pokrete četkanja. Istraživanja su pokazala da ove četkice ne pokazuju bolje rezultate običnih, pod uvjetom da se obične četkice pravilno koriste. Složenije, naprednije i skuplje električne četkice su zvučne i ultrazvučne koje vibriraju vrlo visokim frekvencijama, a te se vibracije prenose na vodu i pomažu u razbijanju strukture plaka. Ove četkice uklanjaju plak nešto bolje od običnih, ali razlika je toliko mala da je zanemariva u svakodnevnoj oralnoj higijeni. Obična četkica pri pažljivom i strpljivom rukovanju može jednako učinkovito ukloniti plak kao i zvučna ili ultrazvučna. S druge strane, napredna tehnologija različitih električnih četkica ne može nadomjestiti nepravilnu ili površnu tehniku četkanja – učinkovitost četkice nije u njezinoj konstrukciji ili tehnologiji već u tehnici četkanja.